top of page

Uitbesteed werk in één keer goed?
Zo brief je beter.

Flexibele schil
Een flexibele schil is niet een raar soort fruit of de beschrijving van een bananenschil. Het wordt gebruikt als begrip om bedrijven te beschrijven die bepaalde activiteiten van hun organisatie uitbesteden aan externe vakmensen. Je ziet het vaak in de reclame- en communicatiebranche. De kern van het bureau bestaat dan bijvoorbeeld uit account- en projectmanagers, terwijl het creatieve concept, het design of de fotografie wordt uitgevoerd bij freelancers, zzp-ers of andere bedrijven. Behalve dat het een beetje een raar woord is, is de flexibele schil een goede moderne vorm om een bedrijf zich bezig te laten houden met wat ze echt goed kunnen, een complete dienstverlening te kunnen leveren én (overhead) kosten laag te houden.

 

In één keer goed
Werken met externe professionals heeft veel voordelen. Je kunt precies díe specialist inhuren die ervaring heeft in een bepaalde branche of technologie. Het enige wat je moet doen is hem goed briefen en hij gaat aan de slag. Maar hoe goed een professional ook is, het komt erg vaak voor dat bijvoorbeeld creatief werk net niet de juiste snaar raakt. Of dat het erg mooi is, maar niet de juiste boodschap overbrengt. Of dat het bureau erg enthousiast is, maar de eindklant niet. Dan moet het opnieuw. En nog een keer.
Daarnaast ontstaan vaak in de loop van een project de echt goede inzichten en ondanks dat je opdracht goed was uitgevoerd, moeten er toch dingen weer anders. Met alle gevolgen van dien. De lol gaat er af en, wat nog belangrijker is, ergens worden meer kosten gemaakt dan vooraf voorzien. Het werk duurt bovendien langer dan we graag hadden gezien. Het gaat zelden in één keer goed.

We gaan uit van het gegeven datmensen zeggen wat ze denken maar doen wat ze voelen.

 

Customer understanding
Hoe beter je begrijpt voor wie je het allemaal uiteindelijk doet, hoe beter je kunt meedenken en de juiste dingen kunt doen. Wij werken zelf met persona’s. Een persona is een profiel van een voorbeeldklant waarbij je goed uitzoekt wat hij (of zij) wil, wat zijn drijfveren zijn, waar hij voor warm loopt, maar ook wat hij niet wil. We gaan daarbij uit van het gegeven dat mensen zeggen wat ze denken maar doen wat ze voelen. Hoe beter je in kaart brengt wat je klant drijft, hoe beter je haar behoeften kunt invullen.

De betere briefing
Als je goed weet wie je klant is, kun je hem gaan begrijpen en in zijn huid kruipen. Als je dan vervolgens een briefing moet maken voor bijvoorbeeld een copywriter, zal deze ook sneller en beter begrijpen voor wie het werk moet worden gedaan. Dit geldt voor iedere schakel in de flexibele schil. Onze ervaring leert dat werken met persona’s ervoor zorgt dat alle onderdelen van een project inhoudelijk beter en sneller worden gedaan.

 

Persona’s maken en toepassen?
Wanneer is een persona goed? Wat moet er zeker in en wat niet? Waar begin je, en hoe ver moet je gaan? Het maken van een goede persona is niet ingewikkeld als je weet waar je op moet letten. Vandaar dat we een workshop hebben ontwikkeld die precies daarover gaat. In 4 uur leer je hoe je zelf een effectieve persona kunt maken en waar je op moet letten als je werk uitbesteedt in de flexibele schil.

 

Je kunt je inschrijven voor de eerstvolgende workshops:

12 mei Utrecht (http://www.persona-academy.com/#!blank-1/ziwg4)
7 juni Amsterdam (http://www.persona-academy.com/#!blank-2/k9lfs)

 

Tot dan!

 

 

bottom of page